Tuesday, November 13, 2018

Bostadsnojan slår mot ekonomin

För ganska precis ett år sedan skrev jag ett inlägg om bostadsmarknaden och konjunkturen där jag lite spekulativt varnade för kraschlandning lagom till valet. Någon verklig krasch har vi så klart ännu inte sett – exportindustrin går för högvarv och arbetslösheten fortsätter att minska. Men samtidigt tyder allt mer på en kraftig inbromsning av konjunkturen.

I fredags släppte SCB ny statistik som visade att hushållens konsumtion bromsat in rejält - trots högkonjunktur, växande sysselsättning och expansiva reformer som höjt barnbidrag. Nordeas chefsekonom Annika Winsth menar rentav att BNP kan ha krympt under tredje kvartalet (statistik kommer i slutet av månaden). På årsbasis har utvecklingstakten för hushållens konsumtion inte varit så låg sedan finanskrisen 2008:

Källa: SCB
Sommarens värmebölja har av vissa kommentatorer pekats ut som en orsak till minskad konsumtion under juli, men eftersom den svaga trenden fortsatte i augusti och september kan vi nog avskriva det som huvudförklaring. En annan faktor som troligen spelat större roll är att nya skatteregler som infördes i juli fick många att tidigarelägga sina bilköp. Ser man till personbilsförsäljningen som  helhet har den dock minskat med 2,6% under januari-oktober jämfört med samma period förra året, och om den inte tar fart rejält under årets sista månader så kommer nedgången totalt bli större än så. Det kan alltså visa sig att den så kallade bonus malus-effekten faktiskt dolde en underliggande trend mot minskad konsumtion under årets första kvartal.

Faktum är att utvecklingen stämmer ganska väl överens med vad man kan förvänta sig efter att en period av skenande bostadspriser förbytts i nedgång. Inköp av nya bilar och andra mer varaktiga och dyrare varor är det första hushållen drar in på när bostadsförmögenheten plötsligt krymper. Konjunkturinstitutets mätningar bekräftar att hushållen ser allt mer negativt på såväl den egna ekonomin som Sveriges ekonomi – och särskilt negativa är man till inköp av kapitalvaror:
Källa: Konjunkturinstitutet.

Andra branscher som drar ner KI:s konjunkturindikator är byggbranschen, handel med motorfordon samt arkiktekter och tekniska konsulter. Den exportberoende tillverkningsindustrin ser fortfarande ljusare på framtiden – undantaget är möbelindustrin som tycks ha deppat ihop i takt med bostadsmarknaden:
Samtidigt som hushåll som tidigare blivit "rika på att bo" och glatt lånat till renoveringar och bilköp har blivit mer försiktiga så bromsar också bostadsbyggandet in kraftigt. Enligt en sammanställning av Industrifakta har byggloven för flerbostadshus minskat 30% hittills i år. Siffrorna är preliminära och det finns viss eftersläpning i statistiken. Men samtidigt ska man komma ihåg att det faktiska byggandet kan minska ännu mer när projekt delas in i etapper och faktiska byggstarter fördröjs.

En svagare konjunktur på grund av minskat byggande och minskad konsumtion behöver inte i sig leda till en svår ekonomisk kris. Men efter flera år av kraftig skuldexpansion och stigande bostadspriser har stora risker byggts upp i den svenska ekonomin. Den stora faran är att avmattningen leder till en negativ spiral med fortsatt sjunkande bostadspriser som i värsta fall kan få många hushåll att hamna "under vattnet", samtidigt som konkurser bland överbelånade fastighetsbolag kan få följdverkningar för finanssektorn. Så sent som igår varnade Riksbanken för att sjunkande bostadspriser i sig kan leda till högre räntor när internationella investerare kräver bättre betalt för att låna ut till svenska banker. De kommande veckornas statistik över bostadsbyggande och BNP-utvecklingen i det tredje kvartalet kan både bjuda på överraskningar och ge en fingervisning om vart vi är på väg.


---


"Björklund presenterar en välskriven och sammanhållen berättelse om hur Sverige riskerar hamna i en finanskris.” – Aftonbladet.

"Per Björklund ... skriver lättfattligt, pedagogiskt och spännande om hur svenskarna blev ett av världens mest skuldsatta folk" - BTJ-häftet nr 12, 2017

Köp på BokusAdlibris eller direkt från förlaget

2 comments: