Saturday, November 11, 2017

Var tredje köpare spekulant i HSB-bygge?

Som framgick av mitt senaste inlägg om Alm Equity börjar det nu stå klart hur omfattande spekulationsköpen i nyproducerade bostadsrättsföreningar i Stockholm varit de senaste åren. Det är snarare regel än undantag att ett betydande antal lägenheter i ett projekt läggs ut till försäljning på nytt av privatpersoner när inflyttningsdatum närmar sig.

Ytterligare ett exempel i raden står nu HSB för. Just nu annonserar man på Hemnet för inflyttningsklara 2:or i projektet Engelbrektshöjden nära Jakobsbergs centrum:


Enligt projektsidan finns 7 osålda lägenheter, av totalt 109. Inte så farligt, kan tyckas. Problemet är bara att det just nu ligger totalt 35 lägenheter i samma förening ute till försäljning på Hemnet (Engelbrektsvägen 41). Sju av säljarna har tvingats sänka priset sedan annonsen lades ut, med upp till 13%:


Som marknaden ser ut idag går det inte att utesluta att vissa av säljarna är "riktiga" köpare som faktiskt hade tänkt bo i lägenheten, men fått kalla fötter och försöker hitta en väg ut innan priserna sjunkit alltför mycket. Men det troligaste är ändå att de flesta är "klippare" som köpt i hopp om att göra en stor vinst utan att någonsin behöva betala mer än handpenningen. Effekten på den lokala marknaden blir densamma oavsett: den översköljs av lägenheter med mer eller mindre desperata säljare.

---

Sagt om Kasinolandet - bostadsbubblan och den nya svenska modellen:

"Björklund presenterar en välskriven och sammanhållen berättelse om hur Sverige riskerar hamna i en finanskris.” – Aftonbladet.

"Per Björklund ... skriver lättfattligt, pedagogiskt och spännande om hur svenskarna blev ett av världens mest skuldsatta folk" - BTJ-häftet nr 12, 2017

Köp på BokusAdlibris, eller direkt från förlaget.

6 comments:

  1. Tack för en bra blogg! Jag tror att det finns en gråzon där det finns de som tänkt bo i en lägenhet ett par år och som tänkt att sälja med vinst efter ett par år (utan sikte på vinsten hade de inte köpt en lägenhen). Det skrivs mest om bostadsspekulanter, känner du igen den här gråzonen och tycker du att även den är ett problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, du har rätt i att det finns en gråskala. Från rena klippare till de som visst tänker bo i lägenheten själva men kanske skulle ha köpt något billigare om de inte räknade med att priserna skulle stiga. Det senare är ett problem om det betyder att självuppfyllande förväntningar leder till en bubbla och överdriven skuldsättning. Men rena spekulanter kan på egen hand göra mycket stor skada genom att skapa extrema prisstegringar. Sen finns ju de som inte köper i spekulationssyfte, men istället låter bli att sälja, som jag skrivit om tidigare: http://perbjorklund.blogspot.se/2017/10/ledde-friare-uthyrning-av-bostadsratter.html?m=1

      Delete
  2. Nice find! Utan att ha gått in i detaljerna så känns det som att det kan blir tufft för föreningen framöver. Har själv åtminstone två bekanta som först nu försöker göra nyproduktionsklipp för dryga miljonen per objekt i en mellanstor stad i sverige. Har varnat och varnat och för ett par mån sen var det "ser det som en investering", vet inte om mindsetet har ändrats nu. Verkar hursomhelst mer omfattande än man kunnat tro i nyproduktionsobjelt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, och dessutom är jag lite skeptisk till påståenden som hörts ganska länge om att "spekulanterna lämnat marknaden". Håller på och kollar på det och tror att det finns en hel del som kommit in väldigt sent, inte minst utanför Stockholm.

      Delete
  3. Följer din blogg Per och önskar att du skrev mera (förstår naturligtvis att det inte är lätt) och måste erkänna att jag mår obehagligt gott av detta kollektiva missöde. Med det sagt, finns det något sätt att rädda skuldberget från att rasa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En period av högre inflation och löneökningar skulle ju göra susen med skuldberget, men det finns ju inte mycket som talar för det just nu.

      Delete