Monday, December 5, 2016

Skyll inte bankernas och eurons kris på folket


Efter gårdagens rungande nej i folkomröstningen om den nya konstitutionen i Italien hörs nu varningar om en bankkris med allvarliga konsekvenser för hela eurozonen. Italienska bankaktier har rasat nu på morgonen efter att redan varit på väg nedåt i över ett år.

I det läget verkar det ju inte särskilt rationellt att rösta nej. Snarare verkar det som att italienarna skjutit sig själva i foten i sin iver att rösta emot "etablissemanget"? Eller kanske skurit av sig näsan, som statsvetaren Anders Sundell så fint uttrycker det på twitter:
I nyhetsrapporteringen får vi dessutom höra att nej-sidan leddes av Beppe Grillos populistiska Femstjärnerörelse och att motståndarna funnits "långt ut på vänsterkanten och bort till extremhögern".

Gå inte på det.

Det italienska politiska systemet behöver säkerligen reformeras och effektiviseras. Liksom ekonomin och banksektorn. Men att den nu avgående premiärministern Matteo Renzi skulle vara rätt person att göra det är inte särskilt trovärdigt.

Renzi utsågs till premiärminister 2014 utan att ens ha blivit vald till parlamentet. Han har genomdrivit försvagningar av arbetsrätten, nedskärningar och skattesänkningar - utan att den utlovade tillväxten infunnit sig. Förra året slöt han en pakt med Silvio Berlusconi och hans parti Forza Italia för att genomdriva en ny vallag som ger det största partiet ytterligare mandat, för att säkra "stabila regeringar". Och i år utlyste han alltså en folkomröstning om konstitutionella reformer som drastiskt skulle öka regeringens makt, samtidigt som hotet om en bankkris använts som piska för att få folket att rösta rätt.

Det är alltså inte så konstigt att vänstern i Italien och runt om i Europa nu firar nej-sidans seger. Samtidigt kommer många nu göra allt för att skylla en eventuell bankkris på oansvariga populister och väljare. Som om det var deras fel att italienska banker sitter på över 3000 miljarder kronor i dåliga lån och hotar att dra med sig hela euron vid en kollaps.

Det verkliga ansvaret vilar hos de Europeiska politiker och centralbankschefer som i flera år ägnat sig åt konstgjord andning genom att pumpa ut pengar i ekonomin, samtidigt som man förespråkat en destruktiv åtstramningspolitik, istället för att göra något åt grundproblemen. Om ni vill skylla på någon, skyll på dem i stället.

No comments:

Post a Comment